Tusfürdő, vagy nem tusfürdő? Ez itt a kérdés!

2012. július 30., hétfő





A régen vágyott nyaralása során a gyermekem vett egy tusfürdőt. Flancos, márkás, "ad...as"
Kíváncsi voltam, milyen összetevői vannak.
Kezdjük azzal, hogy legalábbis nagyítóval a zsebben kell elmenni vásárolni, mert csak a sasmadár tudja enélkül elolvasni, mi minden van benne.
Elő a szemüveg, nézzük:

Hát legalább 1 órát töltöttem a gép előtt, mire mindent kikutattam, a végére már rendesen megbántam! Mit kell nekem kíváncsiskodni?!  De azért befejeztem. Nos, akkor nézzük!!
aqua: nos ez víz, ezzel nincs semmi baj
sodium laureth sulfate : a Sodium lauryl sulfat alkoholos formája. Ez valamivel kevésbe ingerlő, mint a Sodium lauryl sulfat, de súlyos kiszáradást idézhet elő. Samponokban és tisztítószerekben más összetevőkkel való reakcióba lépésekor esély van arra, hogy rákkeltő nitrátok és dioxinek képződjenek. Már egyszeri samponos kezeléssel nagy nitrát mennyiséget juttathat a véráramba. Ha más anyagokkal kombinálják, akkor a SLES és az ALES nitrozaminokat hozhat létre, amik potenciálisan rák keltőek. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban olyan elnevezéssel, hogy "kókuszdióból származik". A közepes és erős szemirritatív osztályba lett besorolva.-
cocamidopropyl betaine: bőrgyulladást és allergiát válthat ki, rákot okozó összetevőket tartalmazhat, amelyek komolyan veszélyeztetik az egészséget.
sodium cloride-só: szárítja a bőrt, és irritáló hatású lehet nagy koncentrációban- gondolom itt nincs túl nagy koncentrációja, szóval szerintem veszélytelen.
parfum: irritáló hatású lehet.
phenoxyethanol:  tartósítószer, a késztermékben 1% lehet. Bőr és szem irritációt, valamint allergiát okozhat. 
sodium benzoate: a kozmetikai termékekben, ugyanúgy az élelmiszerekben is egy tartósítószer
cetylhydroxyethyl cellulose:-erről semmilyen leírást nem találtam. Valaki tud segíteni?
coco-glucoside citric acid: kókuszvaj és a szőlőcukor reakciójával keletkező vegyület- veszélytelen- HURRÁ
menthol disodium edta:  szintetikus anyag, allergiát okozhat. Mint tartósító nem engedélyezett, ezért főleg mint nedvesítő és lágyító szerepel.
butylphenyl methylpropional:  mesterséges illatanyag. Potenciális bőrirritáló.
linalool: parfüm.Bőrpirosságot, viszketést okozhat (érzékeny bőrűeknél különösen).
hexyl cinnamal: illatanyag-nem kiemelkedően allergén-HURRÁ
polyquaternium-7: filmréteget képez a bőrön, amely a simaság benyomását kelti.
Mellékhatásai: bőrgyulladás, formaldehidet bocsát ki, így potenciális rákkeltő. Tartalmazhat akrilamid szennyeződést, amely a központi idegrendszert mérgezi. 
juniperus mexicana oil: cédrusfa olaj- veszélytelen- HURRÁ
sodium hydroxide: pH beállítás. Mellékhatás: Szem és bőrizgatás, úgy is ismert, mint lúg. Ha kozmetikai termékben alkalmazzák, akkor a címkén fel kell tüntetni: 'gyermekek elől tartsd távol'. 
bulnesia sarmientoi wood oil: illóolaj, valószínűleg veszélytelen-HURRÁ
hydrated silica: kovasav, emulziókat stabilizál, porok szóró- és nedvszívó képességét növeli, dörzsszemcse-veszélytelen-HURRÁ
sodium phosphate:  a nátrium-foszfát (más néven trinátrium-foszfát vagy trisó) a foszforsav nátriummal alkotott sója. Általában fehér por formájában kapható. Képlete: Na3PO4. Vízben igen jól oldódik, bázikus oldatot hoz létre, tehát oldja a alumíniumot. Zsíroldószerként széles körben alkalmazzák. Élelmiszerekben savanyúságot-szabályozó anyagként, emulgeálószerként, valamint térfogatnövelőként használják. 
bht:  kozmetikumok esetében ismertek a BHT hatására jelentkező allergiás bőrreakciók.
ci 15985: narancs festék, ritkán allergén
és még két színezőanyag, gondolom hasonló az előzőhöz.
Források:

Szóval a 20 féle összetevőből csupán 6 veszélytelen ( nem számítva a színezőanyagokat, amelyek szintén kevéssé veszélyesek).
Hát nem túl megnyugtató!
Persze az illata kétségkívül csodás, kívánatos, és ha még hozzáadjuk azt a fantasztikus életérzést amit a reklámok sugallnak!!! Persze hogy megveszik!
Néhányan felvállalják ugyan, hogy felhívják a figyelmet ezekre a veszélyekre, de a milliós reklámokkal nehéz versenyezni.
Én mindenesetre kidobom a kukába!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése